Sık SORULAN SORULAR

Start-Up Programı İle İlgili Aklınıza Takılan Tüm Sorular İçin Adımları Takip Edin!

Geliştirilmeye açık, yetenek ve beceri içeren, inovatif projelerin Kanada’da Ontario Teknik Üniversitesi aracılığıyla ticari hayatını Kanada’da geliştirip devam edebilmesini sağlayan; sınırlı sayıda proje ve katılımcı kabul eden; Kanada Göçmenlik ve Kanada Eğitim Bakanlığı tarafından tescil edilmiş çok özel bir programdır.

Daha detaylı bilgi için tıklayın.

Kanada start-up visa programına katılabilmeniz için Kanada toprakları dışında yetkilendirilmiş tek kuruluş olan CATALYST INTERNATIONAL’a başvurmanız gerekmektedir. Start-up Visa Programı’na (SVP) katılım için 2 yol izlenebilir:

1. Bir girişimcilik projeniz vardır, tek başınıza veya ekibinizle projenizi kurula sunarsınız ve onay sonrasında projenizi Kanada’ya taşıyabilirisniz.
2. Bir projeniz yoktur, ancak bilgi ve deneyimleriniz Kanada tarafından kabul edilmiş bir projeye uygundur, bireysel olarak başvurabilirsiniz. Kurul onayı sonrası bir start-up katılımcısı olarak kabul edilirsiniz.

Start-up projesini elinizdeki tüm açıklayıcı dokümanlarla Catalyst International’a sunarsınız.
Türkiye’deki 3 kişilik heyet fikrinizi/projenizi onaylanmasının ardından projeniz değerlendirilmek üzere Kanada’ya gönderilir. Kanada tarafından talep edilen fikir değerlendirilme ücreti ödenir. Fikriniz Kanada’daki üniversite, bakanlık temsilcileri ve teknokent yönetimi tarafından incelenerek sonuç raporu Catalyst International’a iletilir.

Sonuç raporları olumlu veya olumsuz başvurana sunulur.
Projeniz olmadan tecrübe ve deneyimlerinize güvenerek başvuru yaparsanız geçmiş tecrübelerinizi içeren bir özgeçmişinizi (cv) Catalyst International Türkiye kuruluna ileterek başvurunuzu başlatırsınız. Catalyst International onay almış projeler ile sizin özgeçmişinizi karşılaştırarak uygun olup olmadığınız kararını size bildirir. Uygun bulunmanız durumunda bir Start-up Visa katılımcısı olursunuz.

 

Evet, gereklidir. Ancak Kanada hükümeti sizden hiçbir okulun veya hiçbir hükümet programının kabul etmediği kadar düşük bir puan bekler. Bu puan IELTS General 5

Hayır, herhangi bir özel koşul gerekli değildir. Yukarıdaki koşulları sağlayan herkes Start-Up Visa Programına katılmaya hak kazanabilmektedir.

Hayır, hemen gitmek zorunda değilsiniz. Kanada SVP’a kabul aldıktan sonra Ontario Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği 3 aylık online kursa katılmanız gerekmektedir. Kursu tamamladıktan sonra yine üniversitenin görevlendirmiş olduğu avukat sizin adınıza kalıcı oturum izin süreçlerinizi başlatacaktır. Kanada hükümeti kalıcı oturum belgenizi verene kadar Kanada’ya gitmek zorunda değilsiniz.

Kanada SVP’nı tüm programlardan farklı kılan şey budur. Eğer bir programa kabul alırsanız başka hiçbir çabaya gerek kalmadan aynı süre içerisinde sizinle birlikte eşinizin ve çocuklarınızın başvuruları da gerçekleştirilir. Yani Kanada SVP tüm aileniz ile birlikte aynı anda Kanada’ya yerleşme imkanı sunmaktadır.

Kanada SVP kabul aldıktan sonra alacağınız tüm eğitimler, destekler ve başvurular Kanada’daki yaşamınızın ön oryantasyonu olacağı için herhangi bir sözlü veya yazılı sınava tabi tutulmayacaksınız.

Kabul aldıktan sonra 3 aylık eğitimini tamamlayan her katılımcının üniversite tarafından atanmış olan avukatı kalıcı oturum izin başvurularını gerçekleştirmektedir. Bu süre Kanada hükümetinin göçmenlik dairesi tarafından sürekli olarak güncellenmekte olduğu için ortalama öngürülen süre 12- 16 aydır. Yani programını tamamladıktan sonra bu süre içinde Kanada’da yaşamaya başlayabilirsiniz.

Hayır, zorunda değilsiniz. Start-up fikirleri Kanada tarafından kabul edildikten sonra fikrinizi Kanada’ya taşımanız, ilk faaliyetlerine başlamanız ve yatırımcılar bulmanız için desteklenir. Start-up Visa kuruluşları Kanada hükümeti tarafından özel statüde kabul edilir ve 0 sermaye ile kurulur.

SVP katılımları ücretsizdir. Sadece Kanada’daki üniversitenin vermiş olduğu 3 aylık eğitim sürecinin programlarının ve avukatın ücretlerini ödersiniz. Bu ücretler projenizin olup olmamasına, eğitiminize ve tecrübelerinize göre değişkenlik göstermektedir.

Hayır, gerekli değil. İster projeniz olsun ister olmasın başvuru esnasında herhangi bir ücret ödemezsiniz. Başvurunuz incelenip Kanada tarafından onay verildikten sonra eğitim programı ücretleri ve avukatlık ücretleriniz hesaplanarak size iletilir. Ödemeyi yapmanızın ardından program kaydınız gerçekleşir.

Yine Kanada SVP özgü Kanada hükümetinin katılımcılara sunmuş olduğu eşsiz bir fırsat vardır. 3 aylık eğitim programını tamamladıktan sonra avukat, siz ve ailenizin kalıcı oturum izinlerinizin başvurusunu yaparken üniversite de fikrinizin veya projenizin adına sahibinin tamamıyla siz olacağı bir Kanada Federal Hükümet Şirketi kurar.

Kanada’da bir ortağı Kanadalı olmadan federal bir şirket kurma izniniz yoktur. Ancak Kanada hükümeti sadece Start-up Visa katılımcılarına Kanadalı ortak koşulu olmadan şirket kurma izni verir. Ontario Teknik Üniversitesi teknokenti de projenizi ve şirketinizi yürütebilmeniz için size 12 aylık ücretsiz ofis, toplantı alanı ve ortak alanlar sağlar. Böylece şirket giderlerinizi düşünmeden işinizi geliştirebilmeniz için imkanınız olacaktır.

Şirketiniz Kanada federal hükümetinde kurulu bir Start-up şirketi olduğu için hiçbir mali külfet ödemeden şirketinizi fes edip kapatabilirsiniz.

Kanada’da yaşamak için birden fazla vize ve statü çeşidi vardır. Bunlardan en yaygın olanı öğrenci vizesi, çalışma vizesi ve turist vizesidir. Yukarıda saydığımız vizelerin hepsi geçicidir ve sizin Kanada’daki kalıcılığınızı garanti etmez. Ancak kalıcı oturum (PR) sizin ve ailenizin Kanada’daki ömür boyu kalıcılığını garanti eder. Kalıcı oturum izni sahibi olan bireyler, Kanada vatandaşı muamelesi görmektedirler ve Kanada vatandaşlarından tek farkları oy kullanamazlar ve Knada pasaportları yoktur. Ancak yine Kanada vatandaşlığı ve Kanada pasaportu sahibi olabilmek için kişinin ve ailesinin kalıcı oturum (PR) sahibi olması ve Kanada’da 1095 gün ikamet etmesi gerekmektedir. Bu koşulları sağlaayn oturum izni sahipleri vatandaşlık başvuru hakkını kazanırlar.

Hayır, etkilenmez. Kanada hükümeti kalıcı oturum izni vermiş olduğu bireyin projesi başarısız olsa bile kalıcı oturum ve vatandaşlık gibi haklarını elinden almamaktadır. Bununla alakalı Kanada’nın resmi devlet sitesindeki yazı: https://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=657&top=6

Herhangi bir vize süreniz olmaz yani Kanada’da ömür boyu ikamet edebilirsiniz. Vatandaş olmanız için kalıcı oturum izni şarttır, kalıcı oturum izni olmadan vatandaş olamazsınız. Kanada vatandaşı gibi değerlendirileceğiniz için tüm devlet yardımlarını ve devlet indirimlerini alabilirsiniz. Ev veya araba alırken bankalardan kredi kullanabilir ve yine vatandaş gibi çok düşük faizlerle geri ödersiniz. Üniversite vb eğitimler için yabancı öğrenci ücretlerinin hemen hemen 10’da biri kadar ücret öder ve devletten eğitim destekleri alabilirsiniz. Kalıcı oturum izni sahibi olmanın avantaj ve fırsatları saymakla bitmek. Ancak iyi bilinmelidir ki bu yukarıdaki avantajlardan kalıcı oturum izni sahibi olmadan faydalanılamaz.

Hayır. Kanada devleti kalıcı oturum iznini size Kanada’da yaşayabilmeniz için vermektedir. Siz
eğer isterseniz kendi ülkenizde veya başka bir ülkede yaşayabilir veya çalışabilirsiniz bu kalıcı
oturum izninizi etkilemez.

Daha fazlası için

Daha fazla soru ve görüşleriniz için bizimle iletişime geçebilir veya Youtube kanalımızdaki videoları izleyebilirsiniz.

Nasıl Çalışırız?

Youtube Kanalımız

Sizde Binlerce Girişimci ya da Katılımcı Gibi Kanada'da
Yeni Bir Yaşama Başlamaya Hazır Mısınız?